En bi-sak på vårt tak

På taket till Partillebos huvudkontor i det gröna huset, står två bikupor. Det är tredje säsongen som bina bor hos oss. Idag skulle det vårstädas i kuporna och vi fick vara med. Bina är ett sätt för oss att bidra till den biologiska mångfalden och öka antalet pollinatörer. Utan pollinatörer blir det till exempel ingen frukt på träden eller bär på buskarna och vi får svårt att odla den mat som vi behöver.

I våra två små kupor producerar bina hela 200 små miniburkar honung varje år. På vintern stödmatas de med en proteinrik näringslösning som de sedan själva omvandlar till den mat de behöver. Om det är för kallt så samlas de runt drottningen och flaxar med vingarna för att skapa värme och på sommaren ställer de sig vid kupans öppning och gör likadant för att skapa svalka och få ned temperaturen i kupan.

Vill du hjälpa till och mata våra och andra bin och fjärilar, så kan du plantera t.ex. nektar- och pollenrika blommor och växter i krukor på din balkong eller uteplats. Här kommer några förslag: blåklint, heliotrop, jätteverbena, solros, ageratum, rosenskära, sommarrudbeckia, sommaraster, fänkål, honungsört, sommarflox, ampelskära, tagetes, daggsalvia, timjan och blåsalvia.

Nu väntar nalle förväntansfullt på september då han får sin honungsburk fylld igen!

Bikupor 3.jpg

Bikupor 4.jpg

Bikupor 6.jpg

Bikupor7.jpg

Bikupor8.jpg

Nalle vid kupor.jpg