Jonsereds Trädgårdar

Bilder

Karta

Jonsereds Trädgårdar är en grönskande pärla i Partille som är öppen året runt med fri entré. På uppdrag av kultur- och fritidsförvaltningen i Partille kommun utvecklar Partillebo trädgårdarna till en ännu mer attraktiv destination och arbetsplats.

JT liten.JPG
Så kommer nya Jonsereds trädgårdar att se ut.

Från paviljonger till permanenta byggnader

I Jonsereds trädgårdar kan du strosa runt mellan de klassiska trädgårdskvarteren, njuta av utställningsträdgårdarna och ta en tur på mångfaldsstigen. I området ligger också Jonsereds herrgårdsscen, ett mysigt kafé, en liten trädgårdsbutik och en konst- och hantverksstuga.

Partillebo ersätter nu befintliga paviljongsbyggnader i trädgårdarna med permanenta byggnader som är mer funktionella och som utseendemässigt passar bättre in i den unika miljön. Kaféet öppnar för besökare i mars 2024.

De övriga byggnaderna: trädgårdsbutik, försäljningsgård med växthus och verksamhetslokaler med förråd/verkstad står klara i slutet av 2024.

Trädgården är öppen för besökare under hela byggtiden.

Illustration av nya Jonsereds trädgårdar
Illustration av nya Jonsereds trädgårdar med Jonsereds herrgård i bakgrunden.

Med detaljer från en svunnen tid

Förslag på utseende och slutgiltiga ritningar har tagits fram med hjälp av byggnadsantikvarie, stadsarkitekt och Bohusläns museum. I de nya lokalerna plockar vi in detaljer från omgivande byggnader – som det karakteristiska röda och gula teglet, stallets välvda fönster, komplementfärger från Grindstugan samt faluröda träpartier.

Det finns ett genomgående tema att använda återvunnet material där det är möjligt. Återvunnet tegel och detaljer från förr tas upp i utformningen av de nya byggnaderna för att harmoniera med herrgården och kringliggande miljö.

Det är viktigt att Jonsereds herrgård får fortsätta glänsa uppe på kullen och att övriga lokaler blir mer som komplementbyggnader. Det åstadkommer vi genom att låta de olika byggnaderna variera i utseende – precis som det var förr i tiden när brygghuset, sädesmagasinet och mjölkhuset hade sin alldeles egna karaktär på gårdarna.

Äppelträd i Jonsereds trädgårdarDet äldsta äppelträdet, från när herrgården byggdes.